2016·gemeenteraad·nieuws

MeMo stemt als enige tegen de Eandis-deal met China

eandis
Op de gemeenteraad van 26 september moest gestemd worden over de agenda van Eandis met daarop de overname van 14% door het Chinese staatsbdrijf State Grid.
Ons pleidooi om de deal niet te laten doorgaan was duidelijk en gebaseerd op feiten en studies van gerenomeerde professoren en specialisten ter zake.

Waarom een Vlaamse intercommunale ten dele in handen geven van een Chinees bedrijf, terwijl China zijn belangrijkste markten volledig afschermt en geen buitenlandse investeerders toelaat? Bovendien is de naam van het Chinese bedrijf niet onbesproken, meer en meer verhalen duiken op over corruptie en andere onfrisse praktijken. De vraag rijst ook of de Chinezen niet te veel macht krijgen voor hun 14%. Specialisten ter zake vinden het contract wat dat betreft zeer slecht onderhandeld. Een voorbeeld: State Grid heeft het recht uit Eandis te stappen bij elke beslissing die hen niet aanstaat.

Maar de voornaamste reden om deze deal niet door te laten gaan is de Vlaming zelf. Er staat een massa geld geparkeerd op spaarrekeningen, geld dat nauwelijks iets opbrengt. Het Chinese bedrijf krijgt 5% gegarandeerde opbrengst, waarom kan die winst niet in eigen land blijven en aan de Vlaamse spaarder uitgekeerd worden?
Via een coƶperatieve is het heel eenvoudig om de eigen burgers te laten participeren en te laten genieten van een deel van de opbrengst.

Dit pleidooi hebben we ook op de gemeenteraad gehouden. Als enige partij in de Molse gemeenteraad stemden we dan ook tegen de deal met China. Het bestuur had er uiteraard geen oren naar, maar stilaan begint het tij te keren. Al 16% van de Vlaamse gemeenten hebben hun mening over deze deal herzien.

Wordt vervolgd…