2020·nieuws

Hoog tijd voor een woonbeleidsplan voor Mol. MEMO-MEERMOL wil actie!

Vandaag gaat het over de aanvraag van Jumbo en Lidl, gisteren over het zoveelste appartement op “Den Boulevard”, eergisteren of er nog plaats was voor een derde benzinestation op een invalsweg naar Mol of om café Den Boulevard om te vormen tot hotel, … Telkens opnieuw moet het gemeentebestuur kunst- en vliegwerk verrichten om de omgevingspuzzel te leggen, kijken welke vergunningverlenende instantie bevoegd is, zich in allerlei bochten wringen wie betrokken is, … wie belangen heeft…

Wat men niet kan is de aanvraag aftoetsen aan een visie over de toekomst van Mol, een “woonbeleidsplan” dat voorbij deze legislatuur gaat en kijkt naar waar Mol binnen 25 jaar wil staan. Men moet dus ad hoc beslissen, met weinig visie, beperkte juridische inspraak en enkel met de mening van het huidig bestuur. 

Om dit soort toestanden tegen te gaan vraagt MEMO-MEERMOL reeds verschillende jaren naar een beleidsdocument voor de toekomst van Mol en, nog belangrijker, voor alle Mollenaars. Dit document moet een uitgebreide visie inhouden over waar men met Mol naar toe wil. Met inspraak van alle inwoners! Een plan voor de ganse gemeente met een visie op ruimtelijke ordening en infrastructuur, op toerisme en lokale economie, op onderwijs en sport, op cultuur en recreatie, op het aangename leven van de inwoners van Mol!

Er zijn al wat schijnbewegingen gemaakt, zoals daar zijn: een infomarkt, het raadplegen van het zoveelste studiebureau, maar concrete plannen?! Het is dan ook niet verwonderlijk dat op alle vragen van MEMO-MEERMOL betreffende dit thema al jaren het antwoord “daar zijn we mee bezig” komt.

Voor MEMO-MEERMOL is het duidelijk. Zonder langetermijnvisie komt men niet verder dan ad-hoc-denken, een verappartementisering van onze kernen, nog meer stilstand, versnipperde ruimtelijke ordening, kernen zonder ziel, … Men is bezig zich vast te rijden in voldongen feiten waarna de weg terug enkel moeilijker en langer wordt. Een project als dit van de Jumbo en Lidl legt een zoveelste hypotheek op een te ontwikkelen woonbeleidsplan!

Er zijn voorbeelden van gemeentes waar men een stop op grote bouwprojecten voor twee jaar heeft afgekondigd om zo de kans te krijgen een degelijk “woonbeleidsplan” op te maken. Daarom vraagt MEMO-MEERMOL om ook in Mol hiermee van start te gaan en naast de loze beloftes ook effectief aan de slag te gaan.

meer info
Koen van Gompel, fractieleider MEMO-MeerMol, 0474/30.71.84
Eric de Ridder, voorzitter MEMO-MeerMol, 0498/50.38.05